search
close

Велика Британія надасть Україні £5 млн на відновлення енергосистеми

Велика Британія оголосила про перший транш на £5 млн на підтримку української енергетичної системи в рамках Фонду енергетичної підтримки України.

Про це 14 листопада повідомили на офіційному сайті британського Уряду.

«Міністр закордонних справ Джеймс Клеверлі сьогодні оголошує про перший транш фінансування від Великої Британії для Фонду енергетичної підтримки України. Він оголосив, що Україна матиме подальшу підтримку від Великої Британії, щоб підтримувати електропостачання по всій країні та відновлювати енергетичну інфраструктуру, пошкоджену нападами Росії», - йдеться в повідомленні Уряду.

На сьогодні Велика Британія поки що є найбільшим донором Фонду енергетичної підтримки України.

«Атаки Росії на життєво важливу інфраструктуру показують, що Путін вдається до відчайдушних заходів. Але навіть незважаючи на ракетні обстріли та відключення світла, рішучість українського народу залишається незламною», - прокоментував міністр закордонних справ Джеймс Клеверлі.

Раніше, Велика Британія надала £7 млн на понад 850 генераторів для критичної інфраструктури. Також, країна надавала гарантію в розмірі $50 млн для фінансування оператора системи передачі НЕК «Укренерго» в рамках кредиту ЄБРР.

Як зазначили в британському Уряді, міністр закордонних справ Клеверлі 14 листопада підпише угоду з українським міністром енергетики Германом Галущенком та із заступником директора Секретаріату Енергетичного Співтовариства Дірком Бушле про переказ перших £5 млн.

Також, британський міністр енергетики Грант Шаппс закликає промисловість Великобританії розглянути питання про постачання аварійного енергетичного обладнання, такого як генератори електроенергії, трансформатори, кабелі, дроти та з’єднувачі.

14.11.2022

Read also