ENexpand_more
Account

Перенесення ліній електропередач під землю

10.09.2024

Повітряні лінії електропередач в Україні можуть перенести під землю. Це один з варіантів захисту, які розглядають в Міненерго

«Перенесення ліній під землю – потенційно один з варіантів. На сьогодні розроблена значна кількість технічних рішень та проектів фізичного захисту об'єктів енергетичної інфраструктури з метою їх убезпечення» - розповів заступник міністра енергетики Микола Колісник.

Чиновник наголосив, що для виконання робіт із фізичного захисту та відновлення пошкоджених енергооб’єктів потрібне фінансування як з державного бюджету, так і за рахунок міжнародної допомоги.

Експерти наголошують на важливості інвестицій в підземну енергетичну інфраструктуру, адже повітряні лінії електропередач збільшують ризик пожеж, особливо під час погодних катаклізмів; потребують більших капіталовкладень на технічне обслуговування і взагалі сприяють підвищенню викидів парникових газів внаслідок пожеж. Натомість безпечна, надійна передача електроенергії підземними кабелями з низьким рівнем викидів є помітно дешевшою й ефективнішою для споживачів у довгостроковій перспективі.

Read also