search
close

У газ та нафту світ інвестує лише половину від потрібного: президент SPE 2022 Камель Бен-Насер

Світ недостатньо інвестує у видобуток нафти та газу. Через це існує ризик, що плани щодо «зеленого переходу» у 2050 році буде неможливо виконати.

Про це під час Східноєвропейської конференції SPE (Society of Petroleum Engineers) з геології та розробки сказав президент SPE 2022 Камель Бен-Насер, повідомила Kosatka.Media.

Бен-Насер відзначив, що інвестиції у видобуток газу та нафти впродовж останніх 6 років проходять дуже складний цикл. 

«У 2015 та 2016 роках щороку обсяг інвестицій падав на 25%, порівняно з попереднім роком. У наступні роки інвестиції дещо збільшилися, але через ситуацію у 2020 році вони знову впали. І лише у 2021 році спостерігається певне відновлення інвестицій у видобуток», – сказав він.

Загалом, за його оцінкою, падіння обсягу інвестицій за цей період склало від $800 млрд до $1,2 трлн. І хоча у світі зростає сектор ВДЕ та виробництво електроенергії, світ інвестує в енергетику менше, ніж інвестував у 2015 році.

«На кліматичному форумі в Глазго говорили, якщо ми будемо так продовжувати, то у 2050 році будемо мати такий же рівень викидів, як зараз. Нам не вдасться досягти кліматичних цілей і середній рівень температури на планеті підніметься на 2,7 градуса порівняно з доіндустріальною епохою – чого всі зараз намагаються уникнути. Ми зараз витрачаємо на виробництво нафти і газу значно менше, ніж мали б інвестувати у сценарії з нульовими викидами. Ми інвестуємо лише половину від потрібного. Також недостатніми є інвестиції у зелену галузь», – сказав Бен-Насер.

Також він застеріг, що без достатніх інвестицій ситуації, коли ціни на природний газ цього року зросли до найвищого рівня в історії, будуть повторюватися.

25.11.2021

Read also