search
close

Світовий банк готовий надати експертну підтримку у реформуванні енергетичного сектору України

Світовий банк готовий надати всебічну експертну підтримку щодо низки напрямків реформ в енергетичному секторі шляхом долучення до робочих груп, що вже працюють в Міненерго.


Про це йшлося під час зустрічі міністра енергетики Германа Галущенка із Регіональним директором Світового банку у справах країн Східної Європи Арупом Банерджі.


«Ми раді продовженню діалогу зі Світовим банком щодо реформування енергетичного сектору. Україна зацікавлена у нових напрямках співпраці, зважаючи на сучасні світові тренди декарбонізації енергетики. Один із наших найважливіших стратегічних проєктів – синхронізація української енергосистеми з європейсько системою ENTSO-E. Це вимагає від нас не лише технічної підготовки енергосистеми, а й впровадження змін у низці інших сегментів енергетики», - наголосив Герман Галущенко.


Зокрема, є потреба у скороченні обсягів теплової генерації і, відповідно, реформуванні вугільної галузі.


«Під час реформи вугільної галузі для нас пріоритетною є соціальна складова. Важливо здійснювати справедливу трансформацію вугледобувних підприємств, але при цьому забезпечити альтернативне працевлаштування», - наголосив міністр енергетики.


Аруп Банерджі підтвердив, що Світовий банк має глобальну експертизу у питанні впровадження вугільної реформи, зокрема, у її соціальному аспекті, тому готовий надавати експертну підтримку при формуванні стратегії перепрофілювання та забезпечення новими робочими місцями працівників шахт.


Також сторони обговорили питання розвитку відновлюваної та водневої енергетики. Світовий банк висловив готовність надавати допомогу у створенні Стратегії розвитку водневої енергетики в Україні, а також підтримати можливі інвестиційні проєкти у цій сфері.

28.07.2021

Read also