search
close

росія блокує ротацію персоналу МАГАТЕ на Запорізькій АЕС - МЗС України

росія блокує ротацію персоналу Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) на тимчасово окупованій Запорізькій АЕС в Енергодарі.

Із відповідною заявою звернулось Міністерство закордонних справ України.

«Міністерство закордонних справ України рішуче засуджує блокування Російською Федерацією ротації експертів Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) на тимчасово окуповану Запорізьку атомну електростанцію.

Російські окупаційні війська також продовжують активну мілітаризацію Запорізької АЕС та прилеглої території, розміщуючи там військову техніку та військовослужбовців.

РФ грубо порушує норми міжнародного права, підриває норми ядерної та радіаційної безпеки, а також демонструє повне ігнорування резолюцій Ради керуючих МАГАТЕ, які вимагають від Росії негайно вивести військову техніку і російський персонал із ЗАЕС», - йдеться в зверненні МЗС.

Також, Україна закликає міжнародну спільноту вжити негайних кроків задля розширення санкцій проти російської державної корпорації «Росатом», афілійованих з нею компаній та інституцій, а також інших ключових чинників атомної енергетики Росії. Зокрема, має бути повністю припинено співробітництво з РФ в сфері ядерних технологій, а також обмеження прав і привілеїв Росії в МАГАТЕ.

20.02.2023

Read also