search
close

Польський Orlen розглядає будівництво лінії електропередач РАЕС-Хелм - місцеві ЗМІ

Польська компанія Orlen Synthos Green Energy розглядає проєкт будівництва лінії електропередач 400 кВ від Рівненської АЕС в Україні до польського міста Хелм. Про це повідомляє польський ресурс WysokieNapiecie.pl.

«Портал WysokieNapiecie.pl встановив, що Orlen Synthos Green Energy також планує побудувати абсолютно нове транскордонне сполучення – між Хелмом і Рівненською атомною електростанцією», - йдеться в повідомленні польського видання.

Довжина лінії - 175 км (23 км - зі сторони Польщі, решта - в Україні). Лінія має забезпечити двосторонню передачу енергії на рівні приблизно 1000 МВт.

Як вказують в WysokieNapiecie.pl, наприкінці минулого року Orlen Synthos Green Energy подала заявку до Європейської комісії на внесення інвестиції до списку проектів взаємного інтересу (PMI), що могло б відкрити шлях до отримання підтримки інструменту ЄС CEF (Connecting Europe Facility). Вартість інвестиції оцінюється в понад 297 мільйонів євро.

 

«Імпорт електроенергії з АЕС з нульовими викидами був би корисним для Національної енергетичної системи та польської економіки. Однак точний графік реалізації проекту залежатиме від завершення бойових дій в Україні», - вказують в WysokieNapiecie.pl.

Як повідомляється, компанія Orlen Synthos Green Energy, дочірня Orlen і Synthos, була створена для розробки проєктів малих модульних реакторів. Як повідомлялося раніше, наразі йде будівництво лінії ХАЕС-Жешув, введення в експлуатацію планується в ІІ кварталі 2023-го року.

Як вказував голова польського оператора системи передачі PSE Томаш Сікорський, перші випробовування відбулись вже у січні.

«З польського боку все готово, а з українського боку ще тривають останні роботи. PSE очікує, що лінія буде остаточно введена в експлуатацію в другому кварталі», - пишуть місцеві ЗМІ.

23.02.2023

Read also