search
close

Підвищення цін на сонячні панелі загрожує паризькій угоді – дослідження

Аналітики Rystad Energy повідомляють, що зростання світових цін на сонячні панелі може перешкодити реалізації цілей Паризької угоди по клімату, їх виробники можуть відмовитися від збільшення виробничих потужностей, передає портал Green Deal.

У звіті аналітичної компанії Rystad Energy вказується, що світові ціни на сонячні панелі виросли на 16% в основному через зростання цін на полікремній і срібло. На думку аналітиків, ситуація ускладнюється обмеженнями, пов'язаними з пандемією коронавірусної інфекції COVID-19, які привели до різкого зростання цін на деякі ключові сировинні матеріали.

Відзначається, що більш високі ціни, ймовірно, обмежать зростання попиту на сонячні панелі в найближчі кілька років і можуть стримати постачальників від збільшення виробничих потужностей.

У звіті говориться, що зараз галузь може виробляти панелі потужністю близько 330 ГВт, проте до 2035 року ця цифра має зрости як мінімум до 1200 ГВт, щоб світ продовжував обмежувати глобальне потепління на рівні не більше 1,5 °C. Але з урахуванням того, що коефіцієнт завантаження заводів в минулому році знизився до 58%, у виробників мало стимулів для будівництва нових заводів.

14.09.2021

Read also