search
close

Литва обмежила пропускну здатність ЛЕП з Білоруссю

Литовський мережевий оператор Litgrid з середи обмежив максимальну пропускну здатність транскордонних ЛЕП на литовсько-білоруському напрямку, повідомляє BNS, передає «Інтерфакс-Україна».

Рішення прийнято в рамках намірів Литви не допустити потрапляння в енергосистему країни електроенергії з Білоруської АЕС, яку Вільнюс вважає небезпечною. Таким чином, тепер поки не буде досягнута нова угода Литви, Латвії та Естонії про торгівлю електроенергією з третіми країнами, Литва буде керуватися власними правилами торгівлі.

Голова Державної ради з регулювання енергетики Литви Ренатас Поцюс раніше заявляв BNS, що в результаті цих прийнятих Литвою заходів обсяг енерготорговлі Латвії з Росією повинен скоротитися приблизно до 320 МВт.

Латвія і Естонія торгують електроенергією з Росією по незатвердженій Литвою методиці. В результаті, на думку посадовців Литви, електроенергія з БілАЕС надходить в Литву через Латвію, що порушує прийнятий Вільнюсом так званий «антіостровецькйй» закон. Латвія стверджує, що торгує тільки російською електроенергією.

16.09.2021

Read also