search
close

Кабмін затвердив Порядок видачі, обігу та погашення гарантій походження електроенергії

Кабінет Міністрів України затвердив Порядок видачі, обігу та погашення гарантій походження електричної енергії, виробленої з відновлюваних джерел енергії та Порядок визначення екологічної цінності електричної енергії, виробленої з відновлюваних джерел енергії. Про це повідомив представник Уряду у Парламенті Тарас Мельничук, передає ExPro.

«Затверджено, відповідно до частини першої статті 9-7 ЗУ «Про альтернативні джерела енергії» та пункту 10-2 частини третьої статті 5 ЗУ «Про ринок електричної енергії», Порядок видачі, обігу та погашення гарантій походження електричної енергії, виробленої з відновлюваних джерел енергії; Порядок визначення екологічної цінності електричної енергії, виробленої з відновлюваних джерел енергії. Визнано такою, що втратила чинність, постанову КМУ від 24.07.2013 № 771 «Про затвердження Порядку видачі, використання та припинення дії гарантії походження електричної енергії для суб’єктів господарювання, що виробляють електричну енергію з альтернативних джерел енергії», - повідомляє Тарас Мельничук.

Його реалізація сприятиме залученню іноземних інвестицій у будівництво нових «зелених» потужностей навіть в умовах війни, вказали в Міністерстві енергетики.

Постановою передбачено: затвердження Порядку видачі, обігу та погашення гарантій походження електричної енергії, виробленої з відновлюваних джерел, а також затвердження Порядку визначення екологічної цінності цієї електроенергії. Також буде створено реєстр гарантій походження, який адмініструватиме НКРЕКП. Гарантії формуватимуться в електронному вигляді в МВт*год відповідно до наданих адміністратором комерційного обліку обсягів відпуску електричної енергії з ВДЕ.

Гарантії походження на відпущену «зелену» електроенергію тими виробниками з ВДЕ, яким надається державна підтримка (у вигляді «зеленого» тарифу або майбутніх аукціонів), будуть належати Державному підприємству «Гарантований покупець».

Як вказали в Міненерго, впровадження гарантій походження електроенергії суттєво збільшить експортний потенціал енергосектору України, адже споживачі електричної енергії матимуть можливість підтвердити її походження з ВДЕ та екологічну цінність (обсяг викидів СО2, яких вдалось уникнути). Також це дозволить промисловим підприємствам довести, що їхні товари були вироблені з чистої енергії та відповідно підвищити конкурентоспроможність українських товарів на європейському ринку.

27.02.2024

Read also