ENexpand_more
Account

Головне за минулий тиждень - Ринок природного газу України

09.09.2024

Початок вересня приніс суттєві перестановки в рядах міністрів українського уряду та ряду держкомпаній. Передусім, було звільнено очільника НЕК «Укренерго» Володимира Кудрицького, а також заступника керівника офісу президента Ростислава Шурму, якому приписували кураторство в тому числі паливно-енергетичного комплексу. Заступницю міністра енергетики Світлану Гринчук призначили новим міністром захисту довкілля та природних ресурсів України.

З початком вересня ситуація на газовому ринку України стабілізувалася. Активність торгівлі природним газом, як і очікувалося, дещо знизилася. 

 

Імпорт газу

Обсяги імпорту природного газу до України у серпні 2024 р. скоротилися на 45% у порівнянні з липнем – до 28,7 млн куб м. Про це свідчать розрахунки ExPro.

З початком вересня обсяги імпорту газу до України зросли до 3,1-3,7 млн куб м на добу. Загалом, за перші 6 днів вересня до України було імпортовано 19,9  млн куб м природного газу, в 1,8 разів більше, ніж за аналогічний період у серпні.

 

Експорт газу

Обсяги експорту природного газу з «митного складу» українських підземних сховищ газу (ПСГ) у серпні 2024 р. зріс до 15,8 млн куб м, З початком вересня обсяги експорту залишаються на відносно високому рівні – 4,7-6,6 млн куб м природного газу на добу.

 

Видобуток газу
Обсяги валового видобутку природного газу в серпні 2024 р. зросли на 2,7% у порівнянні з минулим роком – до 1,625 млрд куб м, як свідчать розрахунки

ExPro.

Запаси природного газу в українських ПСГ станом на 4 вересня 2024 р. становили майже 11,81 млрд куб м. Сховища заповнені на майже 38,2%. У порівнянні з минулим роком у сховищах зберігається на 18% або 2,62 млрд куб м менше газу.

Не дивлячись на останні події наприкінці серпня, українські підземні сховища газу продовжують працювати в штатному режимі, задовольняючи номінації замовників послуг як на закачування, так і на відбір газу зі сховищ.

Read also