search
close

Герман Галущенко: Успішна синхронізація української та литовської енергосистем з ENTSO-E забезпечить стійкість Європи проти геополітичних загроз

Сьогодні у Вільнюсі міністр енергетики України Герман Галущенко та міністр енергетики Литви Дайнюс Крейвіс провели перше засідання Робочої групи з розширення стратегічного енергетичного співробітництва між Міністерством енергетики України та Міністерством енергетики Литви.

Ключовими темами для обговорення стали енергетична безпека, декарбонізація енергетики, інтеграція енергетичних ринків України та Європи. Україна вже успішно виконала більшість технічних заходів, необхідних для синхронізації української енергосистеми з ENTSO-E.

«Україна зробила свій стратегічний геополітичний вибір – повне від’єднання від енергосистем Росії та Білорусі і повноцінна інтеграція до енергетичних ринків Європи. Синхронізація української та литовської енергосистем з ENTSO-E – це взаємовигідний процес для наших країн та ЄС, що збільшить гнучкість європейської енергосистеми та забезпечить стійкість Європи проти геополітичних загроз», - наголосив Герман Галущенко.

Учасники засідання приділили особливу увагу протистоянню геополітичним загрозам в енергетичному секторі європейського регіону.

«Литва стурбована не тільки безпекою атомної електростанції в Островці, але й її більш широким впливом на архітектуру електроенергетики в регіоні. Імпорт електроенергії з Островецької атомної електростанції у країни Балтії може перешкоджати успішному процесу синхронізації, підірвати розвиток виробничих та резервних потужностей зеленої енергії в країнах Балтії. Литва вживає всіх заходів, щоб цього уникнути», - сказав міністр енергетики Литви Дайнюс Крейвіс.

Герман Галущенко закцентував увагу на загрозах можливого запуску «Північного потоку-2» та необхідності координації зусиль України та країн ЄС для протидії спільним загрозам.

16.09.2021

Read also