search
close

Енергокомітет підтримав законопроєкт про REMIT до другого читання

Комітет ВРУ з питань енергетики та ЖКП прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти у другому читанні та в цілому проект Закону №5322 щодо запобігання зловживанням на оптових енергетичних ринках.

Відповідне рішення було прийняте на засіданні 28 квітня.

Основними положеннями законпроекту є:

- Запровадження інструментів протидії зловживанням;

- Заборона маніпулювань;

- Розкриття інсайдерської інформації;

- Зобов’язання повідомляти про підозрілі операції;

- Проведення розслідувань зловживань.

Також, було підтримано ряд комітетських правок до законопроекту №5322. За словами Голови Комітету ВРУ Андрія Геруса, було запропоновано, що методика по визначенню зловживань і штрафів буде прийматись Регулятором після консультації з Energy Community, і перші 2 роки штрафи/санкції також будуть накладатись після відповідних консультацій.

Максимальний штраф за маніпулювання - 460 млн грн; за нерозкриття інформації - до 46 млн грн.

Як зазначили в пресцентрі Енергокомітету, під час розгляду основних положень проекту Закону 5322 щодо імплементації Регламенту REMIT, Директор Секретаріату Енергетичного Співтовариства Артур Лорковскі, Міністр-радник Представництва ЄС в Україні Торстен Воллерт та заступник керівника USAID Проєкту Енергетичної Безпеки (ПЕБ) Вадим Вірченко виступили з підтримкою проекту Закону та засвідчили відповідність законопроекту міжнародним правилам та практикам, а також закликали Парламент схвалити його у другому читанні та в цілому вже найближчим часом

28.04.2023

Read also