search
close

Ціни на газ у Європі обвалилися нижче $780/тис куб м

Ф’ючерсні ціни на природний газ на ресурс жовтня (Front Month) на нідерландському TTF після стрімкого росту напередодні, 16 вересня у перші години торгів різко обвалилася більш ніж на 10% у порівнянні з попереднім днем – до €63,4/MWh, свідчать дані торгів. Мінімальне значення було зафіксоване на рівні €62/MWh.

У порівнянні з абсолютним максимумом (€79/MWh), ф’ючерсні ціни менш, ніж за добу обвалилися на рекордні €17/MWh або 22%.

При переводі ціна складає близько $775/тис куб м або 25 000 грн/тис куб м (з ПДВ). Нагадаємо, напередодні окремі угоди на внутрішньому ринку укладалися вище 30 000 грн/тис куб м. Так, ТОВ «ГПК «Нафтогаз Трейдинг» 15 вересня на ТБ «Українська енергетична біржа» реалізувало 7 млн куб м ресурсу жовтня за середньозваженою ціною 31 218 грн/тис куб м (з ПДВ) на умовах післяоплати до 10 днів. Український ринок поки не встиг відреагувати на різке падіння у Європі.

Основна причина обвалу ринку – корекція після значного (в основному спекулятивного) росту. Крім того, інформація про продовження обмеження поставок електроенергії з Франції до Великобританії у зв’язку з аварією до кінця березня 2022р, сприяла зниженню цін.

Увага ринку прикута також до аукціонів на розподіл місячних потужностей для поставок російського газу через «Ямал». Оскільки «Газпром» не придбав потужності на річних та квартальних аукціонах, чергова відмова може призвести до зупинки поставок газу до Європи через цей напрямок.

Детальніше про сучасний стан та перспективи ринку, а також прогнози на опалювальний сезон можна буде почути на ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 (OOC2021).

16.09.2021

Read also