search
close

Акциз на «зелену» електроенергію зменшить дохід усіх інвесторів у ВДЕ на 1,6 млрд грн в рік

Запровадження акцизу у розмірі 3,2% на електроенергію вироблену з альтернативних джерел, зменшить доходи усіх інвесторів у «зелену» енергетику в Україні на 1,6 млрд грн в рік.

Про це свідчать розрахунки агентства ExPro, базуючись на даних НКРЕКП, яка надала агентству оцінку вартості електроенергії з ВДЕ у 2021р.

За даними регулятора, загальна вартість «зеленої» електроенергії у 2021р буде становити 51,259 млрд грн (добуток обсягу виробництва на ставки «зелених» тарифів).

14 травня в коментарі для агентства, керуючий партнер консалтингової компанії IMEPOWER Юрій Кубрушко пояснив, що сума акцизу буде врахована всередині суми, яку інвесторам виплачує «Гарантований покупець», адже інші джерела покриття вартості енергії з ВДЕ відсутні.

Таким чином, загальна сума акцизу, у перерахунку на весь 2021 рік (якби він діяв протягом року), буде становити 3,2% від 51,259 млрд грн або 1,64 млрд грн.

Згідно інформації Кубрушко, акциз на електроенергію з ВДЕ, відніме зазначену суму (1,64 млрд грн) від загального значення доходів всіх інвесторів у «зелену» енергетику.

09.06.2021

Read also