ENexpand_more
Account

Огляд торгівлі електроенергією за двосторонніми договорами на УЕБ за 15-19 липня

24.07.2024

На майданчику Української енергетичної біржі за тиждень на аукціонах з продажу електроенергії було реалізовано 265,8тис. МВт-год, що на 46,5% менше обсягу реалізації попереднього періоду. Найбільшу частку у торгах зайняв «Енергоатом»- 54%, на другому місці – «Гарантований покупець», 39,7%. Також, на біржі було закуплено 53 тис. МВт-год за середньої вартістю 5612 грн/МВт-год. Вартість під час торгів на купівлю зросла, в середньому, на 103%. Найбільшими покупцями-ініціаторами торгів є оператори систем розподілу, зокрема, «Полтаваобленерго», «Львівобленерго», «Запоріжжяобленерго».

«Енергоатом» та «Гарантований покупець» розпочали торгівлю ресурсом серпня. Попри прогнозований дефіцит на наступний місяць, жодній з цих двох компаній не змогла повністю законтрактувати запропоновані обсяги. Зокрема, «Енергоатому» вдалось реалізувати 193 МВт базового навантаження з 1800 МВт запропонованих, за середньозваженою ціною 5300 грн/МВт-год, що на 17% менше рівня стартової ціни. Наступного тижня «Енергоатом» планує провести ще одні торги, з уже збільшеною до 2,4 ГВт пропозицією, за незмінної стартової ціни в 6400 грн/МВт-год.

«Гарантований покупець» сумарно законтрактував на серпень 80,2 тис. МВт-год, що становить 20% від запропонованих обсягів. Електроенергію з періодом відпуску на 8-19 та 9-18 години державному підприємству законтрактувати не вдалось через відсутність попиту на аукціонах. «Гарантований покупець» на торгах наступного тижня планує реалізувати ще 456 тис. МВт-год, за різними типами блочних заявок на денні години, в тому числі і окремо на робочі дні.

В цілому, на 22-26 липня очікується пожвавлення торгівлі на майданчику Української енергетичної біржі, приватна і державна генерація розпочне активний продаж обсягів серпня.

Read also