search
close

ЄС та G7 хочуть заборонити імпорт російського газу по непрацюючим газопроводам

Країни G7 та ЄС планують заборонити імпорт трубопровідного російського газу за напрямками, за якими росія раніше обмежила поставки. Рішення має бути прийняте лідерами G7 цього тижня на саміті в Хіросімі в рамкаї 11-го пакету санкцій проти росії.

Заборона імпорту має на меті запобігти відновленню експорту російського газу до Польщі та Німеччини - основним напрямкам, куди росія скоротила поставки у 2022р та спровокувала енергетичну кризу в Європі.

У проекті заяви говориться, що країни G7 і надалі будуть скорочувати використання російських джерел енергії, «включаючи запобігання повторному відкриттю шляхів, які раніше були закриті через їх використання як зброю».

Зрозуміло, що в заяві йдеться про газопроводи «Північний потік» та «Ямал-Європа». Внаслідок скорочення поставок по «Північному потоку» німецька комунальна компанія Uniper понесла значні збитки, так як була вимушена купувати газ значно дорожче на спотовму ринку і в подальшому була націоналізована.

У 2022р поставки по «Північному потоку» до Німеччини склали близько 29,7 млрд куб м, що на 49% менше, ніж у 2021р. Надходження газу повністю припинилось 31 серпня 2022р, а пізніше у вересні на нитках газопроводів «Північний потік - 1» та «Північний потік - 2» сталися вибухи внаслідок яких вони стали непридатними для транспортування газу.

Поставки газу по газопроводу «Ямал-Європа» до Польщі за результатами 2022р скоротились майже на 95% і склали близько 1,4 млрд куб м. Всього у 2022р росія поставила до Європи 64 млрд куб м газу, у 2,2 рази менше, ніж у 2021р.

Зараз росія транспортує газ в Європу за двома напрямками: транзитом через Україну та «Турецьким потоком». Середньодобовий транзит газу через Україну в травні складає близько 40 млн куб м, а поставки по «Турецькому потоку» в Болгарію становлять близько 27 млн куб м на добу.

15.05.2023

Читайте також