Допомога українському енергосектору - підтримка партнерів

16.09.2024

           Міністр енергетики України Герман Галущенко провів зустріч з представником міністра закордонних справ Італії з питань відбудови та стійкості України Давіде Ла Чечіліа. Як повідомляє Міненерго, ключовою темою розмови стали напрямки допомоги українському енергосектору в процесі відновлення та його подальшого розвитку.

Герман Галущенко наголосив, що першочерговими є проєкти з розбудови розподіленої генерації, резервного живлення критичної інфраструктури та посилення захисту енергооб’єктів.

Окремо обговорювалися питання розвитку відновлюваної енергетики, а саме сонячної генерації. Міністр подякував італійській стороні за участь у кампанії, яка реалізується за ініціативою Європейської комісії, щодо забезпечення сонячними панелями українських закладів системи охорони здоров’я.

Також сторони обговорили підготовку до конференції з відбудови, яка відбудеться наступного року в Італії.

 

           Заступник міністра енергетики України Микола Колісник під час візиту литовської делегації на чолі з міністром закордонних справ Литви Габріелюсом Ландсбергісом наголосив на тому, що Україна цінує системну підтримку Литви у наданні необхідного обладнання для швидких ремонтів та відновлення енергооб’єктів.

Заступник міністра звернув увагу міністра закордонних справ Литви на важливість непохитної дипломатичної позиції країн ЄС щодо засудження атак на цивільні енергетичні об’єкти та необхідність з провадження всеохоплюючих санкцій проти  російських енергетичних компаній. 

           

           Допомога Естонії українському енергосектору обладнанням дозволяє ефективно здійснювати  відновлювальні та ремонтні роботи, а також підтримувати стійкість української енергосистеми.

На цьому наголосив заступник міністра енергетики України Микола Колісник під час зустрічі з Президентом Естонії Аларом Карісом на одному зі зруйнованих російськими обстрілами енергетичних об’єктів, де ознайомив естонську делегацію з нищівними наслідками ворожих атак.

Він також акцентував на  важливому значенні внеску Естонії до Фонду підтримки енергетики України у розмірі 450 тис євро.

Президент Естонії наголосив на необхідності консолідації міжнародних зусиль для надання Україні ще більшої підтримки для захисту.

 

           Міністр енергетики України Герман Галущенко разом з Надзвичайним і Повноважним Послом Південно-Африканської Республіки в Україні Шуейбом Касу обговорили поточну ситуацію в українській енергетиці та загрози для ядерної та радіаційної безпеки, що виникають, зокрема, через обстріли підстанцій, критичних для роботи АЕС. 

Під час зустрічі також йшлося про підготовку до проходження наступної зими, заходи для нарощування потужностей розподіленої генерації і посилення захисту енергооб’єктів.

Окремо сторони обговорили перспективи співпраці у розвитку українського енергосектору та «зеленого» переходу. Акцентувалося на зацікавленості сторін в обміні досвідом та реалізації проєктів у сфері відновлюваної енергетики.

 

           Під час зустрічі міністра енергетики України Германа Галущенка з французькою делегацією на чолі зі спеціальним уповноваженим Президента Французької Республіки П’єром Ельброном, за участі посла Франції в Україні Гаеля Вейсьєра, розглянуто конкретні проєкти відновлення енергетики України, фінансування яких планується відповідно до Грантової угоди між Урядом України та Урядом Франції щодо сприяння відновленню та підтримці критичної інфраструктури та пріоритетних секторів економіки України. 

Були детально розглянули першочергові потреби українського енергосектору, зокрема допомогу французької сторони у розвитку розподіленої генерації, забезпеченні прикордонних регіонів резервним живленням, мобільними підстанціями. Також йшлося про середньострокову та довгострокову співпрацю, а саме розвиток сонячної енергетики, системи передачі, підвищення ефективності нафтовидобутку. Окремої уваги під час зустрічі приділено  питанням підготовки фахівців енергетичної галузі та технічної допомоги.

Читайте також