search
close

Сергій Савчук: утилізація сміття може економити Україні щороку 1 млрд м3 газу

Тепло, вироблене шляхом енергетичної утилізації сміття, може коштувати дешевше, ніж тепло з природного газу. Завдяки цьому в системі теплопостачання українських міст щороку можна економити до 1 млрд. м3 газу на рік. Про це сказав виконавчий директор ГК «Кліар Енерджі» Сергій Савчук під час круглого столу на тему розвитку в Україні сфери управління відходами, повідомила Kosatka.Media.

Зокрема, за його словами, в містах з центральною системою теплопостачання та великими об’ємами накопичення сміття є перспективи щодо заміщення газу відновлюваним паливом з відходів – RDF (Refuse Derived Fuel) або SRF (Solid Recovered Fuel). 

Щоб виробити RDF-паливо, спочатку всі зібрані відходи сортують. Така вторинна сировина, як макулатура, склобій, пластик і метал, йде на переробку. Органіку — рослини або залишки їжі — відправляють на компостування або на полігон, де після поховання з неї отримують біогаз. Всі інші види відходів, близько 1/3 сміття, — це сировина для майбутнього RDF-палива. Таку масу подрібнюють, після чого пресують у брикети або гранули, внаслідок чого і отримується RDF-паливо.

Цю технологію можна застосовувати у таких містах, як Київ, Одеса, Харків, Житомир, Тернопіль, Луцьк, Львів та інших, в яких утворюється значна кількість твердих побутових відходів.

Савчук зазначив, що аби міста почали економити на опаленні, важлива позиція керівників міст та обласних адміністрацій. Адже у зв'язку з прийняттям закону про децентралізацію дуже багато залежить від місцевих громад. Сьогодні вони об’єднались, стали більші, а отже мають більше ресурсів для втілення важливих проектів.

«Є урядова програма про міжрегіональні сміттєзвалища. Це обсяг сміття приблизно від 150 тис тонн на рік і більше. Для порівняння, на сміттєзвалище в Одесі, яким ми управляємо, ми вивозимо 330 тонн на рік, в Тернополі – 135 тисяч тонн. Міжрегіональні сміттєзвалища – це непочатий край роботи з муніципалітетами, з урядовими установами (бо мають бути підзаконні акти). Так само і з точки зору законодавства. Але сміття – це золото під ногами, якщо ми правильно ним розпорядимося», – сказав Савчук.

25.11.2021

Читайте також