search
close

«Оператор ринку» вже розробив програмне забезпечення для торгівлі гарантіями походження

«Оператор ринку» вже розробив програмне забезпечення для торгівлі гарантіями походження та затвердив правила торгів на власному майданчику. Про це повідомила керівниця регуляторного відділу в АТ «Оператор ринку» Марина Котляренко, під час онлайн-заходу «Гарантії походження як інструмент фінансування зеленого переходу. Поточний стан впровадження системи ГП в Україні», який провів Глобальний договір ООН в Україні cпільно з ExPro в рамках Ukraine Energy Initiative.

Проте, за словами представниці «Оператора ринку», торгівля ГП поки не може відбуватись без діючого реєстру, який має бути створено НКРЕКП.

Марина Котляренко поділилась деталями щодо платформи «Оператора ринку» для торгівлі гарантіями походження електроенергії з ВДЕ - передбачається, що буде декілька видів торгів, аби задовольнити потреби учасників, а сама торгівля буде здійснюватися за стандартизованими продуктами.

«Ми плануємо гарантувати виконання зобовʼязань учасників торгів – це стосується і фінансових зобовʼязань, і тих, що стосуються безпосередньо передачі гарантій походження у власність від продавця до покупця», - вказує Котляренко.

Як вказала керівниця регуляторного відділу, вже після запуску реєстру в НКРЕКП «Оператор ринку» планує його тестувати та підлаштовувати власну торгову платформу під його особливості.

27.03.2024

Читайте також