search
close

Огляд ринку газу 14-20.06.2021

Перелома і Ватерландер зустрілися з міністром енергетики Єгипту для продовження успішної розробки свого активу

Концесійна нафтогазова ділянка Alam El Shawish East Western Desert, яку розро­бляє Petrosannan Company – спільна ком­панія-оператор НАК «Нафтогаз України та Egyptian General Petroleum Corporation (EGPC) за минулий рік наростила видобу­ток газу на 40% та нафти на 20%. З цього приводу Нафтогаз використовує максимум можливостей для розвитку цього активу.

Тож, щоб обговорити подальші спільні кроки для розвитку нафтогазової ділянки, перший заступник голови правління Сергій Перело­ма та виконавчий директор з трансформації Отто Ватерландер зустрілися з Міністром на­фти і мінеральних ресурсів Арабської Респу­бліки Єгипет (АРЄ) - паном Тарік Ель Муллою.

Топ-менеджери НАК та пан Міністр відзна­чили значний прогрес в розробці концесій­ної ділянки Alam El Shawish East Western Desert за минулий рік та мають намір про­довжувати розвиток в цьому напрямку.

УГВ сплатить 10,9 млрд ренти за 5 місяців 2021р

АТ «Укргазвидобування» (УГВ) сплатить 10,9 млрд грн рентних платежів надійде до зведеного бюджету країни за 5 місяців 2021р, повідомляє пресслужба.

Із них понад 548,6 млн грн рентних відра­хувань отримають місцеві бюджети. Серед громад, які отримають найбільші надхо­дження:

● Донецька ОТГ Харківської області – 32,3 млн грн

● Сенчанська ОТГ Полтавської області – 29,8 млн грн

● Старовірівська ОТГ Харківської області – 29,3 млн грн

Нагадаємо, що сума рентних платежів роз­раховується відповідно до поточної ринко­вої ціни на природний газ.

Нафтогаз завершив другий етап впровадження ETRM-системи

Дивізіон «Трейдинг» Групи Нафтогаз про­довжує впровадження системи торгівлі енергоносіями та управління ризиками Energy Trading & Risk Management (ETRM). Завершено другий етап — впровадження системи для back офісу.

Загалом передбачається 4 етапи впрова­дження системи:

● для front офісу (підрозділи, що відповіда­ють за безпосередню роботу з клієнтами/ замовниками);

● для back офісу (підрозділи, що відпові­дають за взаємодію та взаєморозрахунки, але не залучені до безпосередньої робо­ти з клієнтами/замовниками);

● для взаємодії з операторами газотран­спортної системи (ГТС) та підземними сховищами газу (ПСГ);

● для middle офісу (підрозділи, що відпо­відають за планування, моделювання та ризик-менеджмент).

Впровадження системи на цьому етапі синхронізує роботу різних внутрішніх та зовнішніх інформаційних систем з ETRM. Синхронізацію впроваджено для облікових систем SAP і 1C, платформи ПТАХ, що доз­воляє дистанційно підписувати угоди за допомогою електронного підпису, та для Української енергетичної біржі (інформація про укладені на ній угоди автоматично по­трапляє в базу даних компанії).

«Чорноморнафтогаз» закликає активізувати роботу над проектом газопроводу «Асканія Нова – Новоолексіївка»

АТ «Чорноморнафтогаз», дочірня ком­панія НАК «Нафтогаз України», закликає місцеву владу Херсонщини активізувати роботу над проектом побудови газопро­воду «Генічеськ – Новоолексіївка – Аска­нія Нова». Це важливо для надійного та безпечного газопостачання споживачів Генічеського району та розвитку видо­бутку на Стрілковому родовищі. Про це заявила генеральний директор Чорно­морнафтогазу Світлана Нєжнова на фо­румі «Південна стратегія розвитку», яку цитує пресслужба Нафтогазу.

Світлана Нєжнова нагадала, що питання побудови газопроводу «Генічеськ – Ново­олексіївка – Асканія Нова» знаходиться на порядку денному ще з 2015р. У 2017р був підготовлений проект рішення Уряду про будівництво газопроводу, однак процеду­ра оцінки впливу на довкілля затягнулася та досі не завершена. Вартість зведення газогону довжиною близько 90 км – 650 млн грн, профінансувати проект планується з державного та місцевих бюджетів.

Чорноморнафтогаз всіляко підтримує ре­алізацію цього проекту, оскільки спору­дження газогону – це, фактично, нове життя для Стрілкового родовища. Завдяки ньому можливо підвищити надійність газопоста­чання споживачів регіону, а в перспективі – збільшити видобуток газу на родовищі з нинішніх 8,4 до 20 млн куб м на рік.

Україна у червні 2021р вперше здійснила поставку алжирської нафти сорту Saharan Blend

Україна у червні 2021р вперше здійснила поставку алжирської нафти сорту Saharan Blend для Кременчуцького НПЗ. Про це повідомляє ДП НАК «Нафтогаз України» - оператор нафтотранспортної системи Укра­їни АТ «Укртранснафта».

По Україні алжирська нафта транспортувати­меться нафтопроводом «Одеса – Кременчук».

Таким чином, «Укртранснафта» збільшила кошик сортів нафти, що транспортувалися нафтотранспортною системою України, до семи. «Окрім перекачування нафти з укра­їнських родовищ, «Укртранснафта» має досвід транспортування вже шести сортів імпортної нафти: Urals, Azeri Light, Bakken, El Sharara, WTI та Saharan Blend», - пові­домляє компанія.

Завершився ремонт ділянки МГ «Шебелинка-Полтава-Київ»

Фахівці Яготинського промислового май­данчика Лубенського ЛВУМГ завершили підключення ділянки магістрального газо­проводу «Шебелинка-Полтава-Київ» після капітального ремонту. Введення об’єкту в експлуатацію сприяє підвищенню рівня надійності ГТС для українських споживачів.

Підключення стало завершальним етапом комплексу робіт з відновлення ділянки магі­стрального газопроводу ШПК км 390,273 – км 414,268, а також часткової заміни труб та захис­ного покриття на ділянці км403,300–км412,700 загальною довжиною близько 10 км.

Під час ремонтних робіт фахівці компанії підняли та уклали трубопровід на берму траншеї, провели діагностичне обстежен­ня (візуально-оптичний та приладовий контроль металу трубопроводу) на наяв­ність дефектів, виконали ремонт виявлених дефектів, вирізали та зварили всі кільцеві зварні з’єднання зі 100% контролем якості (VT, UT, RT), замінили 194 метри трубопро­воду, виконали ізоляцію бітумно-полімер­ним покриттям та інше.

ОГТСУ вийшов на фінальну стадію проєкту з оновлення МГ, що з’єднує українську та польську ГТС

Для розвитку співробітництва з Польщею та в межах виконання програми модернізації га­зотранспортної системи Оператор ГТС України (ОГТСУ) вийшов на фінальну стадію проєкту з оновлення магістрального газопроводу, що з’єднує українську та польську ГТС.

Компанія розпочала капітальний ремонт із заміною труб останньої ділянки 20 км газо­проводу Комарно-Дроздовичи. Завершен­ня робіт заплановано у I півріччі 2022р. Цей 80-кілометровий трубопровід пролягає від газовимірювальної станції Дроздовичі на кордоні з Польщею до компресорної стан­ції Комарно у Львівській області, через яку підключається до всієї ГТС та українських підземних газосховищ.

Варто зазначити, що модернізація цього важливого газогону здійснювалась пое­тапно протягом останніх 10 років. У період з 2011 по 2019рр. було прокладено 43 км. А після відокремлення ОГТСУ значно при­скорив темпи: у 2020 р. – 15 км, у 2021-22 рр. – заплановано завершити останні 20 км.

Після завершення ремонту газопровід Комарно-Дроздовичі буде оновлений на 100%. Труба буде замінена новою, що доз­волить газогону працювати під проєктним робочим тиском 5,5 МПа по всій довжині. Вже зараз Україна готова приймати зі сто­рони Польщі до 6,6 млрд куб м газу на рік.

ОГТСУ вибрав УЕБ торговою платформою для балансування

Оператор ГТС України визначився з нада­вачем послуг з організації біржової торгівлі природним газом для власних потреб. За результатами процедури закупівель ним стало ТОВ «Українська енергетична біржа».

З 16 квітня по 02 червня 2021 року Оператор ГТС України приймав заявки від операторів торгових платформ (бірж) на участь у проце­дурі закупівлі послуг з організації біржової торгівлі природним газом. За результатами оцінки ТОВ «Українська енергетична біржа» (УЕБ) була визначена переможцем закупівлі послуг з організації біржової торгівлі при­родним газом для потреб підприємства.

За участі Оператор ГТС України на УЕБ вже запущена торгівля газом з постачанням протягом доби та на добу наперед.

ТОРГІВЛЯ

Внутрішній ринок

Перша половина червня закінчилася ростом цін на природний газ, оновивши максимуми з жовтня 2018р. На початку тижня ціни різко зросли, проте до п’ятниці вони поступово знижувалися. Основна причина зростання залишається та ж – ріст котирувань у Європі до рекордних значень. Активність торгівлі на початку тижня була низькою, проте до кінця тижня вона значно зросла.

Перші видобувні компанії почали продаж ресурсу липня, а ближче до кінця тижня до них приєдналася більшість видобувни­ків. Саме ціни видобувних компаній стали основними індикативами на ресурс липня.

Варто зазначити, що росту активності та­кож сприяла торгівля ресурсом червня. Споживачі, які у травні придбали ресурс лише на першу половину червня, цього тижня активно його купували на другу половину. Крім того, деякі видобувні ком­панії також продавали залишки ресурсу червня.

Темп росту цін в Україні нижче, ніж у Єв­ропі. Різниця між ціною на газ в Україні та Європі збільшується – газ на внутрішньому ринку торгується дешевше майже на 1 000 грн/тис куб м або на €2,5/MWh.

На початку тижня основним на ринку за­лишався ресурс червня, який торгувався по 11 600 – 11 750 грн/тис куб м. До кінця тижня він подешевшав у середньому на 100 грн – до 11 525 – 11 625 грн/тис куб м. Також на ринку зустрічалися окремі пропо­зиції з обміну ресурсу червня на газ у ПСГ.

Ціни на газ у ПСГ на початку тижня коли­валися у діапазоні 11 600 – 11 740 грн/тис куб м, до кінця тижня вони також знизили­ся приблизно на 100 грн – до 11 500 – 11 620 грн/тис куб м.

Враховуючи вихід видобувників, а також збільшення попиту, ближче до кінця тиж­ня на передній план вийшла торгівля ре­сурсом липня. Липневий ресурс на почат­ку тижня торгувався за цінами 11 700 – 11 850 грн/тис куб м, а наприкінці тижня по 11 550 – 11 650 грн/тис куб м, на 175 грн дешевше.


Активність торгівлі на ТБ «Українська енергетична біржа» на цьому тижні зросла. Всього 10 компаній пропонували до продажу ресурси червня, липня, серп­ня та газу в ПСГ.

На цьому тижні газ реалізовувало лише ТОВ «Рожнятівнафта». Компанії вдалось продати всього 400 тис куб м газу ресур­су червня за середньозваженою ціною 11 575 грн/тис куб м на умовах передоплати.

В кінці тижня на ТБ «УЕБ» вийшло ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» з пропозицією продажу ресурсу липня по 11 900 грн/тис куб м. Цікаво, що востаннє компанія ви­ходила на біржу в кінці листопада 2020р.

Також на торгівельному майданчику Smarttender компанія Geo Alliance прода­ла близько 3 млн куб м ресурсу липня по 11 570 – 11 600 грн/тис куб м.

Крім того, на ТБ «Український хаб» 15 червня ТОВ «Полтавагаз-постачання» продало 500 тис куб м ресурсу червня за ціною 12 000 грн/тис куб м.

Розмитнення газу. Протягом перших 17 днів червня 6 компаній розмитнили май­же 92 млн куб м газу з «митного складу» українських ПСГ. Найбільше газу розмит­нив «Миколаївський глиноземний завод» - 50 млн куб м, газ поставила компанія EP Commodities.

Також ТОВ «Євроенерготрейд» на цьо­му тижні розмитнило ще 12,7 млн куб м газу з «митного складу» приданого у DXT Commodities. Всього з початку червня компанія розмитнила 41 млн куб м г азу.

Компанія «Фор’ярд» розмитнила 12 млн куб м газу, весь обсяг був придбаний у компанії Filada.

Крім того, компанія «Екотехноінвест» придбала та розмитнила відразу після імпорту 22 тис куб м газу придбаного у Prometheus Energy.

Експорт газу. Також 5 компаній розмит­нювали газ при експорті з України у трав­ні. «Нафтогаз України» експортував 15,5 млн куб м газу до Угорщини. З них 7 млн куб м придбала компанія AXPO Austria, а 8,5 млн куб м - Magyar Foldgazkereskedo.

Також газ у «митного складу» експорту­вала DXT Commodities - 3,6 млн куб м до Угорщини. Ще майже 230 тис куб м газу до Угорщини експортувала компанія Engie.

Незначні обсяги газу – близько 80 тис куб м було експортовано до Румунії компані­ями Engie Energy та Trafigura.

Держзакупівлі Prozorro

У системі Prozorro протягом 14 - 18 черв­ня оголошено 40 нових тендерів, на 7 більше ніж на попередньому тижні. За звітний тиждень, компанії шукають поста­чальників 4,7 млн куб м газу з очікуваною вартістю 49,7 млн грн (з ПДВ). Очікувані ціни коливаються у межах 6 264 – 13 500 грн/тис куб м (з ПДВ), середній рівень – близько 10 483 грн/тис куб м (з ПДВ).

Найбільший обсяг газу закупить ПрАТ «Гадячгаз», яке шукає постачальника 1,5 млн куб м газу з очікуваною ціною 7 049 грн/тис куб м (з ПДВ). Подати свої тен­дерні пропозиції, та початок аукціону за­планований на 30 червня 2021р.

Також на Prozorro оголошені результати приблизно 47 тендерів на закупівлю 2,1 млн куб м газу на суму 21,8 млн грн (з ПДВ). Діапазон цін у межах 7 724 – 12 773 грн/ тис куб м (з ПДВ), середній рівень – 10 191 грн/тис куб м (з ПДВ), у 1,8 разів вище, ніж минулого року (5 538 грн/тис куб м).

БАЛАНС ГАЗУ

Видобуток газу в Україні протягом звітно­го тижня зменшився в середньому на 200 тис куб м – з 54 до 53,8 млн куб м. За 15 днів червня було видобуто майже на 6 млн куб м більше, ніж у травні – 810,2 млн куб м.

Імпорт газу з європейських напрямків протягом тижня був стабільним – на рівні 3,2 млн куб м газу на добу. Всього за тиж­день імпортовано близько 16,1 млн куб м, що майже удвічі більше, ніж за весь тра­вень.

Споживання газу, за розрахунками ExPro, знизилось у порівнянні з минулим тижнем приблизно на 2 млн – з 38 до 36 млн куб, в середньому за добу. Україна повністю по­криває потреби у споживанні власним ви­добутком.

Закачування газу в ПСГ протягом тижня було стабільно вище 20 млн куб м на добу. За тиждень було закачано близько 107 млн куб м. Станом на 17 червня в українських ПСГ зберігалось 15,962 млрд куб м, що складає 51,6% від загальних потужностей сховищ.

Транзит газу з Росії на цьому тижні ко­ливався у діапазоні 123-125 млн куб м на добу, в середньому залишався на рівні 124 млн куб м.

22.06.2021

Читайте також