search
close

ЄС закупив рекордні обсяги СПГ через загрозу зупинки російського імпорту

ЄС підготувався до можливого припинення постачання російського газу до Європи. Про це заявила голова Єврокомісії (ЄК) Урсула фон дер Ляйєн, передає DW.

За її словами, Єврокомісія останніми місяцями провела переговори з ключовими експортерами зрідженого природного газу (CПГ), такими як США, Катар та Єгипет, щоб ті наростили обсяги поставок.

Водночас, відбулися консультації із ключовими імпортерами СПГ, зокрема Японією та Південною Кореєю, щоб ті надали Євросоюзу сировину із власних запасів. Як вказала глава Єврокомісії, внаслідок цих зусиль Брюсселя у січні ЄС імпортував рекордні 10 трлн кубометрів зрідженого газу.

В останні дні літа вартість контракту з поставкою «на день вперед» перевищила поріг $600, а на початку жовтня перевищила $1000. У грудні котирування піднялися вдвічі, сягнувши історичного максимуму $2190.

Понад 40% газу країни Європи отримують з Росії, яка, як заявила Урсула фон дер Ляйєн, нині «немає зацікавленості у збільшенні поставок, незважаючи на пікові ціни та ажіотажний попит».

21.02.2022

Читайте також