search
close

ЄС відкладає правила корпоративної прозорості для нафтогазових компаній

Європейський парламент і Рада держав-членів ЄС погодилися надати дворічну відстрочку для галузевих стандартів відповідно до Директиви про корпоративну звітність про сталий розвиток (CSRD) для гірничодобувних та підприємств, що працюють на викопному паливі, передає Euroactiv.  Угода дасть компаніям більше часу для підготовки до галузевих правил звітності, йдеться в заяві Ради. Вони будуть прийняті в червні 2026 року, на два роки пізніше, ніж спочатку планувалося.

Бельгія, яка нині головує в Раді ЄС, привітала угоду, заявивши, що вона відповідає її плану «підвищення європейської конкурентоспроможності» та «зменшення адміністративного навантаження на компанії». «Сьогоднішня угода обмежує вимоги до звітності до мінімуму та дає компаніям час для впровадження Європейських стандартів звітності про сталий розвиток (ESRS) і підготовки до секторальних Європейських стандартів звітності про сталий розвиток», – сказав Вінсент Ван Петегем, віцепрем'єр-міністр Бельгії та міністр фінансів. Директива ЄС про корпоративну звітність про сталий розвиток (CSRD), яка набула чинності з січня минулого року, вимагає від зареєстрованих компаній розкривати інформацію про соціальні та екологічні ризики, пов’язані з їх діяльністю. З січня цього року перший набір загальних стандартів звітності – Європейські стандарти звітності про сталий розвиток (ESRS) – став застосовуватися до великих компаній у всіх секторах економіки. Очікувалося, що після них будуть розроблені спеціальні стандарти звітності для таких секторів, як нафта і газ, гірничодобувна промисловість, автомобільний транспорт, текстильна промисловість, а також сільське господарство та рибальство.

За даними Euractiv, технічний орган, що консультує Європейську комісію, Європейська консультативна група з фінансової звітності (EFRAG), вже підготував стандарти для окремих секторів і був майже готовий до публікації. Але в жовтні минулого року Комісія запропонувала відкласти їх на два роки на основі рекомендації EFRAG. Цей крок викликав занепокоєння у групи з 21 вченого, які написали листа до Європейської комісії, де підкреслили безпосередні переваги більшої прозорості корпоративної звітності, вказавши, що «нещасні випадки на шахтах зменшилися після наказу про розкриття інформації», виданого Комісією з цінних паперів і бірж США.

Тим часом у Європарламенті дехто радіє дворічній відстрочці прийняття правил. «Усі нарешті зрозуміли, що компанії не можна перевантажувати новими стандартами щороку. Вони терпіли занадто багато бюрократії в роки кризи, від COVID до інфляції. Також бракує якості, якщо ви не приділите час розробці таких стандартів практичним шляхом», – сказав Аксель Восс, німецький депутат від правоцентристської Європейської народної партії (ЄНП).

Інші євродепутати вказали, що дворічна затримка «не заважає Комісії публікувати стандарти звітності про сталий розвиток для окремих секторів» до 2026 року. «Комісія докладе зусиль, щоб ухвалити вісім стандартів звітності про сталий розвиток… як тільки кожен буде готовий», – йдеться у переглянутій статті 29b(1) директиви. «Нам довелося наполегливо боротися з ЄНП, щоб переконатися, що ми не втрачаємо час на сектори, для яких стандарти майже готові», – сказав П’єр Карлескінд, центристський депутат Європарламенту від політичної групи «Відновити Європу» в парламенті.

Відповідно до Директиви щодо корпоративної звітності про сталий розвиток (CSRD), компанії з понад 250 співробітниками та оборотом 40 мільйонів євро повинні розкривати інформацію про екологічні, соціальні та управлінські ризики (ESG), а також про вплив своєї діяльності на навколишнє середовище та людей. Невеликі компанії, зареєстровані на біржі, підпадають під легший набір стандартів звітності, від яких вони можуть відмовитися до 2028 року.

10.02.2024

Читайте також