Відновлення добудови Чигиринської АЕС - що відомо

28.08.2024

Чигиринська АЕС — це недобудована атомна електростанція. Обʼєкт розташований у Черкаській області, на схід від Чигирина. Територія прилегла до берега Кременчуцького водосховища, між селами Стецівка і Вітове. Будівництво АЕС розпочалось у 80-х роках минулого століття.

Спочатку проект був розрахований на будівництво теплової електростанції (ДРЕС). Рішення про його реалізацію було ухвалене ще у серпні 1970 року. Після численних змін проєкту у 1981 році будівництво було заморожене та розроблен техніко-економічний висновок про будівництво АЕС. Для співробітників станції також будували селище Орбіта. Але після Чорнобильської трагедії у 1989 році під тиском громадськості будівництво зупинили. 

"Енергоатом має намір відродити Орбіту, зробивши її одним із найсучасніших містечок на кшталт Нетішина, Южноукраїнська чи Вараша. Успішна реалізація цих планів, безумовно, є вагомою інвестицією у повоєнне відновлення та підтримку енергетичної безпеки держави. Впровадження інноваційних ядерних технологій зробить Україну лідером у сфері атомної енергетики з унікальним досвідом та власними технологічними рішеннями", - заявив Керівник Енергоатома Петро Котін. Там планується зведення чотирьох нових енергоблоків за технологією AP1000. Таке рішення є частиною енергетичної стратегії України, що передбачає збільшення потужностей вітчизняної атомної генерації до 2050 року.

Читайте також