search
close

В ОГТСУ заявили про різні сценарії роботи ГТС цієї зими

Оператор ГТС України має різні сценарії роботи газотранспортної системи, які будуть застосовуватися під час опалювального сезону в залежності від ситуації, повідомив глава компанії Сергій Макогон в інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна.

«Відсутність транзиту не має нерозв'язних технічних проблем для української ГТС. Хоча буде складно. Наша система вже переходила в реверсний режим у 2006, 2009 та 2019 роках, коли газпром зупиняв транзит. У нас є різні сценарії дій та рішень, які будуть застосовуватися під час опалювального сезону, залежно від ситуації», — сказав він.

Макогон заявив, що поточне зниження російським монополістом прокачування газу через ГТС України нижче за контрактний рівень дозволяє здійснювати резервування, необхідне для перемикання в процесі транспортування газу, або застосовувати нестандартні рішення для забезпечення газом споживачів України та виконання зобов'язань щодо транзиту.

Сергій Макогон додав, що компанія продовжує роботу з визначення потужностей, які не будуть задіяні у процесі транспортування газу за будь-яких сценаріїв розвитку подій після 2024 року.

«Для збереження нашої інфраструктури на користь українського споживача останній кубометр газу має бути транспортований до Європи саме через український маршрут, а не через «Північний потік». Відбудеться це до 2024 року чи пізніше – залежить від позиції та готовності країн ЄС», – резюмував він.

01.09.2022

Читайте також