search
close

Україна вже рік працює синхронно з європейською енергосистемою

Рівно рік тому, 16 березня 2022-го року, Українська енергетична система розпочала роботу в синхронному режимі з європейською ENTSO-E.

«Завдяки підтримці операторів систем передачі континентальної Європи «Укренерго» змогло підвищити стабільність мережі та зберегти безпеку своєї енергосистеми в найважчі періоди. Зокрема, це сприяло мінімізації інцидентів, пов’язаних із необхідністю скорочувати або відключати постачання електроенергії своїм підприємствам і громадянам у зимовий період, а також забезпечити швидший час відновлення для відновлення системи після значних атак та пошкодження української енергетичної інфраструктури», - вказали в ENTSO-E.

Як вказали в європейському обʼєднанні, з початком російських атак на енергетичну інфраструктуру України синхронізація дозволила Україні та Молдові імпортувати електроенергію в найскладніші періоди.

За даними ExPro, Україна експортувала з країн ЄС та Молдови 1,9 млн МВт-год (включаючи поставки по Добротвір-Замость), імпортувала - 212,8 тис МВт-год.

«Системні оператори ENTSO-E зобов’язуються підтримувати «Укренерго» у підтримці потужної та стійкої мережі, зміцненні та розширенні існуючих ліній електропередачі, надаючи допомогу, якщо це необхідно», - наголосили в ENTSO-E.

Нагадаємо, що Україна подала заявку на екстрену синхронізацію, з 24 лютого 2022-го року наша енергосистема працювала в ізольованому режимі. Автономний режим роботи від росії та білорусі мав завершитись 26 лютого, проте через військову агресію було вирішено більше ніколи не приєднуватись до енергетичних систем ворожих країн. І згодом вже за 3 тижні було проведено екстрену синхронізацію з ENTSO-E.

16.03.2023

Читайте також