search
close

Саудівська Аравія дозволить Заходу ввести нафтове ембарго проти рф

Саудівська Аравія різко збільшила постачання нафти на світовий ринок після того, як чиновники адміністрації США попросили королівство про додаткові барелі, щоб згладити енергокризу та допомогти замінити постачання з росії, пише Bloomberg.

У липні державна нафтова компанія Saudi Aramcо продавала за кордон 7,5 млн барелів на день. Порівняно з червнем саудівський нафтовий експорт зріс на 14% і наблизився до рекордного в історії.

Більше барелів Suadi Aramсо продавала лише навесні 2020 року, коли спадкоємець Мохаммед бен Сальман «повернув крани» на родовищах-гігантах, щоб покарати володимира путіна за спробу вийти з угоди ОПЕК+.

Як і два роки тому, саудівська нафта ринула на ключові для Росії ринки. Її постачання до Китаю в липні досягли 1,65 млн. барелів на день і майже вдвічі перевищили російські, які, навпаки, протягом місяця скоротилися на 25% - з 1,07 до 0,81 млн. барелів на день.

Індія - другий ключовий напрямок російського експорту в епоху санкцій. Сюди Саудівська Аравія продавала 1 млн. барелів на день (проти 0,74 млн. у російських нафтовиків).

Водночас, Saudi Aramco направила додаткові потоки до Європи, замінюючи російські поставки, які потрапили під ембарго в рамках шостого пакету санкцій і до кінця року мають бути заборонені повністю. По трубопроводу SuMed, що дублює Суецький канал, до європейських країн було прокачано 1,2 млн барелів на добу - на 90% більше, ніж до початку російського вторгнення в Україну.

03.08.2022

Читайте також