search
close

Регулятор може закласти у тариф «Оператора ринку» податкові втрати компанії

Енергорегулятор планує схвалити проєкт рішення, що має ознаки регуляторного акта, – постанови НКРЕКП «Про затвердження Змін до Правил ринку «на добу наперед» та внутрішньодобового ринку», яке передбачатиме створення «Оператором ринку» цільового фонду для забезпечення своєчасного виконання його податкових зобов’язань.

Відповідний проєкт рішення для схвалення розглядатимуть на засіданні 14 березня.

Відповідний проєкт передбачає внесення змін до Порядку розрахунку розміру фіксованого платежу за користування програмним забезпеченням «Оператора ринку» та тарифу на здійснення операцій купівлі-продажу на РДН/ВДР, що є додатком 9 до Правил РДН/ВДР, у частині створення Товариством цільового фонду для забезпечення своєчасного виконання його податкових зобов’язань.

Планується встановити, що розмір обов’язкового відрахування на поповнення цільового фонду ОР є складовою тарифу на здійснення операцій купівлі-продажу на РДН та ВДР.

«Граничний розмір цільового фонду ОР визначається на рівні максимальної місячної втрати податкового кредиту ОР за останні 36 місяців, що передували розрахунку тарифу на здійснення операцій купівлі-продажу на РДН та ВДР, спричинену порушенням учасниками РДН/ВДР податкового законодавства при реєстрації податкових накладних», - йдеться в проєкті змін до Правил ринку.

Як стало відомо із відкритих джерел, Господарський суд Дніпропетровської області відмовив у задоволенні позову АТ «Оператор ринку» про стягнення з ТОВ «Екотеч Енерджі» 44 924 452,21 грн штрафу в розмірі втраченого податкового кредиту у жовтні 2021 року.

«На практиці це означатиме, що фінансування вже понесених та майбутніх податкових втрат «Оператора ринку» тепер може лягти на плечі учасників ринку за рахунок збільшення тарифу», - прокоментував один із учасників ринку електроенергії.

Як повідомлялося раніше в ExPro, ще в лютому 2021-го року «Оператор ринку» був вимушений сплатити 28,2 млн грн податкового кредиту з податку на додану вартість, замість компаній, що продавали електроенергію на РДН та ВДР. Аналогічні ситуації траплялися і згодом.

14.03.2023

Читайте також