search
close

Імпорт газу до України у 2022р впав до історичного мінімуму - 1,5 млрд куб м

Україна протягом 2022р імпортувала з Європи 1,54 млрд куб м природного газу, як свідчать розрахунки ExPro. Імпорт впав до найнижчого рівня за всю історію незалежної України. У порівнянні з минулим роком (2,56 млрд куб м) імпорт знизився на 40%.

Різке скорочення імпорту безпосередньо пов’язане із війною. Споживання природного газу внаслідок повномасштабної війни обвалилося на 30-50% у окремі місяці. Внутрішній видобуток та наявні запаси у підземних сховищах повністю покривали необхідні обсяги газу, що робило імпорт непотрібним. Крім того, практично весь рік газ у Європі торгувався значно дорожче, ніж в Україні, у зв’язку з чим імпорт був також недоцільним.

Більшу частину газу - 860 млн куб м - було імпортовано до «митного складу» українських ПСГ. Решту газу - 680 млн куб м - до ГТС України.

Структура імпорту також зазнала значних змін. У 2022р більшу частину газу було імпортовано зі Словаччини - 592,5 млн куб м природного газу або 38,5% усіх поставок (удвічі більше, ніж минулого року). Натомість, поставки з Угорщини обвалилися у 4,5 рази - до 482,5 млн куб м, що становить 31% усіх поставок.

Крім того, з Польщі було імпортовано 356 млн куб м газу або 23% усіх поставок, майже уп’ятеро більше, ніж минулого року. Також у 2022р здійснювався імпорт газу з Молдови - 110 млн куб м або 7% усіх поставок.

Протягом 2022р можна виділити декілька сплесків імпорту: у 1 кварталі року та у жовтні-листопаді. На початку року (особливо, до початку російського вторгнення) газ в Україні торгувався дорожче, ніж у Європі, у зв’язку з чим імпортний ресурс конкурував на внутрішньому ринку з ресурсом українського видобутку.

Загалом, протягом 1 кварталу 2022р було імпортовано майже 680 млн куб м природного газу, майже 44% усього річного імпорту. Саме у лютому було імпортовано найбільше газу - 350 млн куб м.

Другий сплеск імпорту був наприкінці року - у жовтні-листопаді, що пов’язано з обвалом спотових цін на природний газ у Європі нижче рівня цін в Україні. Це зробило імпорт економічно доцільним у окремі періоди. Наприкінці року природний газ імпортували в основному приватні компанії, як українські, так і іноземні, які закачували газ до «митного складу».

12.01.2023

Читайте також