search
close

Ціни на природний газ у Європі обвалилися до €25/MWh

Ф'ючерсні ціни на природний газ Front Month (ресурс червня) наприкінці четверга обвалилися до €25/MWh, як свідчать дані торгів. У порівнянні з попереднім днем ціни впали на 10% і за даними ExPro досягли найнижчого значення з кінця травня 2021р.

При переводі вартість газу становить близько $285/тис куб м або 10 460 грн/тис куб м (без ПДВ). Згідно Котирувань Natural gas ExPro, ціни на природний газ в Україні у четвер становили близько 10 625 грн/тис куб м (без ПДВ). Таким чином, газ у Європі знову торгується дешевше, ніж в Україні. Якщо тенденція до зниження цін у Європі збережеться, то це може призвести до відновлення активного імпорту газу до України.

Ціни на природний газ у Європі знижуються передусім на фоні слабкого попиту та надлишку ресурсу. Поставки природного газу залишаються високими, передусім поставки LNG. Крім того, високі запаси газу в європейських сховищах сприяють зниженню цін. Так, станом на 23 травня в ПСГ Європи зберігалося 70,9 млрд куб м газу, сховища заповнені на 66,5%.

Такі високі запаси газу свідчать про те, що Європі вдасться досягнути своїх цілей по наповненню сховищ до зими майже на 100%. Існує висока ймовірність, що частину газу будуть закачувати до українських ПСГ.

Рекордні ціни минулих років багато в чому були штучно спровоковані поведінкою російського «Газпрому», який неодноразово скорочував обсяги поставок газу до Європи. Однак, Європа змогла побороти енергетичну кризу і цінова бульбашка, що трималася майже два роки, повністю здулася.

Подальше зниження цін може призвести до зростання попиту, зокрема серед підприємств, які використовують вугілля. За прогнозами Goldman Sachs при обвалі цін до €25/MWh підприємства можуть масово переходити на природний газ.

 

24.05.2023

Читайте також