search
close

Ціни на природний газ на українському ринку вперше за 1,5 роки впали нижче 20 000 грн/тис куб м

Ціни на природний газ на українському ринку у ході торгів 28 лютого обвалилися нижче 20 000 грн/тис куб м (з ПДВ) вперше з початку вересня 2021р, як свідчать Котирування Natural gas ExPro.

Зокрема, ПАТ «Укрнафта» на аукціоні на «Українській енергетичній біржі» у вівторок продала 10 млн куб м ресурсу березня за ціною 16 250 грн/тис куб м (без ПДВ) або 19 500 грн/тис куб м (з ПДВ).

Як свідчать Котирування Natural gas ExPro, ресурс березня у вівторок торгувався за цінами 19 500 – 20 500 грн/тис куб м, у середньому на 350 грн нижче, ніж у понеділок.

Тенденція до зниження цін на природний газ в Україні зберігається протягом останніх тижнів. Основна причина зниження цін – профіцит ресурсу на ринку. Внаслідок війни споживання газу в Україні помітно впало, тому попит залишається стриманим. Тепла зима також сприяє скороченню обсягів споживання газу.

Натомість, вихід «Укрнафти» на ринок з продажем природного газу призвів до збільшення пропозиції на ринку. «Укрнафта» продає ресурс як для трейдерів (зокрема, через УЕБ), так і для кінцевих споживачів (наприклад, для «Укрзалізниці»). «Укрнафта», маючи високі запаси газу в сховищах та потребу в коштах, активно продає ресурс, знижуючи ціни.

Детальніше про ситуацію на газовому ринку України та Європи, ціни на природний газ, а також баланс ринку та оперативні новини ви можете дізнатися у виданні ExPro Daily Gas. Також ExPro Consulting запустило Котирування Natural gas ExPro для щоденного моніторингу цін на природний газ на українському ринку.

01.03.2023

Читайте також