Чинні прайс-кепи не сприяють імпорту електроенергії у дефіцитні години - «Укренерго»

30.08.2023

Ціни на електроенергію в Україні мають дозволяти вільний імпорт електроенергії, оскільки він важливий для балансування енергосистеми.

Водночас, чинні прайс-кепи на ринку не сприяють імпорту у години, коли він потрібен.

Це зазначають в пресслужбі НЕК «Укренерго» у відповідь на запит ExPro.

«НЕК «Укренерго» вважає, що ціни в Україні мають дозволяти вільний імпорт електроенергії. Він важливий для балансування енергосистеми. Чинні на сьогодні цінові обмеження не сприяють імпорту у години, коли він потрібен, і навпаки, стимулюють імпорт тоді, коли потреби в ньому немає», - вказують в компанії.

Як зазначають в операторі системи передачі, останнім часом у вечірні пікові години Україна імпортує електроенергію в основному зі Словаччини та Польщі, і, зазвичай, ціна на цей період доби у сусідніх країнах вища за українські прайс-кепи.

«Якщо брати робочі дні минулого тижня (21-25 серпня), то ціна на РДН у Словаччині була в середньому на 25% вище української. Однак буває й інакше - позаминулого тижня (14-18 серпня), в пікові години ціна була нижча, ніж в Україні. Повертаючись до минулого тижня (21-25 серпня), ціна на електроенергію на РДН у Польщі була ще вищою, ніж у Словаччині. Саме тому, в цей період в українській енергосистемі не було достатніх обсягів імпорту електроенергії для балансування енергосистеми», - докладно пояснюють в «Укренерго».

Як повідомлялося в ExPro, минулого тижня Україна протягом понеділка-четвера застосовувало аварійну допомогу з Румунії та Польщі, обсягом 1200-3900 МВт-год щодоби. Водночас, через зростання цін на сусідніх ринках електроенергії, імпорт з Європи різко скоротився.

Також, 29 серпня в енергосистемі був зафіксований новий рекорд споживання за літо 2023р. Знову було застосовано аварійну допомогу з 14:00 до 22:00, з Румунії та Польщі. Обсяг - 2650 МВт-год. Водночас, обсяг комерційного імпорту за цю добу склав тільки 1638 МВт-год.

Читайте також