search
close

Боротьба з інфляцією: у Польщі знижують податки на паливо та продукти

В Польщі представили Антиінфляційний щит, який має зменшити ціни на паливо, газ, продукти харчування та добрива, повідомляє Польське радіо.

Протягом шести місяців, починаючи з 1 лютого, ставку ПДВ на паливо буде знижено з 23 до 8%.

«Це буде радикальна зміна цін. Поляки побачать на заправках ще нижчі ціни на пальне. Я сподіваюся, що це відбудеться вже за три, максимум – за чотири тижні. За нашими розрахунками, ціна за літр палива знизиться на 60 грошей (13 євроцентів), можливо навіть на 70 грошей (15 євроцентів). Ці витрати бюджет польської держави бере на себе», - сказав глава уряду Матеуш Моравецький.

Прем'єр-міністр також повідомив, що уряд ухвалив рішення щодо зниження ПДВ на продукти харчування до 0%. Це стосується продуктів, які зараз покриваються ставкою 5%, а це більшість продуктів харчування.

Згідно з урядовими розрахунками, після зниження ставки ПДВ у гаманці кожного поляка має залишатися на 45 злотих більше, а це трохи менше ніж 10 євро.

«Я також закликаю всіх підприємців, які продають продукти харчування, відповідне зменшити ціни на продукти на 5 злотих, це понад 1 євро. Це дуже важливо, бо це не заробіток підприємців, а це частина того, що потрапляє до бюджету польської держави. Ми знижуємо найнижчу допустиму ставку ПДВ у Європейському Союзі до нуля. Це призведе до того, що з 1 лютого знизяться ціни на всі продукти», - сказав глава уряду.

Матеуш Моравецький також закликав клієнтів перевіряти, чи справді власники магазинів в їхньому районі знизили ціни на продукти харчування. Прем'єр-міністр заявив, що з 1 лютого ставка ПДВ на добрива також становитиме 0%. Також уряд скасував акциз на електроенергію та знизив ставки ПДВ на електроенергію з 23 до 5%, на опалення знизили з 23 до 8%.

17.01.2022

Читайте також