search
close

США та азіатські країни домовилися про відкриття стратегічних запасів нафти

США ухвалили рішення використати стратегічні запаси нафти в координації з Китаєм, Індією, Японією, Південною Кореєю та Великобританією, повідомили у вівторок у Білому домі, передає «Інтерфакс».

У Білому домі зазначили, що рішення задіяти стратегічні нафтові запаси Байден ухвалив через тижні консультацій із керівниками країн у всьому світі. Також у Вашингтоні заявили, що вже бачать результати роботи щодо проблеми нафтових цін.

«За останні кілька тижнів, у міру появи повідомлень про цю діяльність, ціни на нафту знизилися практично на 10%», – нагадали в адміністрації США. За інформацією, опублікованою на сайті Білого дому, США надасть 50 мільйонів барелів у рамках спеціально розробленого плану.

Перша частина плану включає так званий обмін.

«Ринки очікують на зниження цін на нафту з приблизно 80 доларів за барель до 62 до кінця 2022 року. Але споживачі потребують її прямо зараз. Відповідно, ми впроваджуємо цей механізм обміну до 32 мільйонів барелів, щоб швидко отримати більше нафти зі Стратегічного нафтового резерву США (англ. Strategic Petroleum Reserve, SPR – ред.) та зменшити поточний вплив на споживачів», – пояснили у Білому домі.

Передбачається, що при обміні учасники ринку братимуть нафту зараз і повертатимуть її пізніше, коли ціни будуть нижчими, з премією за додаткову нафту, що надходить до SPR.

«Друга частина плану передбачає продаж додаткових 18 мільйонів барелів із SPR. Ці 18 мільйонів барелів – це ті, які Конгрес уже зажадав від нас продати, але ми маємо гнучкість, коли саме продавати. Продаж буде здійснено після обміну, і його можна буде помітити вже наступного місяця», – уточнили в адміністрації Байдена.

Агентство Bloomberg зазначало, що використання США та іншими країнами своїх нафтових запасів, що готується, є «безпрецедентним зусиллям великих країн-споживачів знизити ціни на нафту після того, як країни ОПЕК+ не почули заклики США істотно наростити видобуток». Раніше Байден розпорядився, щоб міністерство енергетики задіяло 50 млн барелів нафти зі стратегічного нафтового запасу.

25.11.2021

Читайте також