search
close

Регулятор планує встановити тариф на передачу е/е «Укренерго» на рівні 356,9 грн/МВт-год

Регулятор планує встановити тариф на передачу електричної енергії НЕК «Укренерго» на 2022р на рівні 356,9 грн/МВт-год. Водночас, за розрахунками оператора системи передачі тариф мав би становити 458,83 грн/МВт-год.

Відповідне рішення може бути прийнято на засіданні 1 грудня.

Під час схвалення відповідного проєкту постанови передачу НКРЕКП планувало встановити тариф на передачу у розмірі 352,28 грн/МВт-год.

Регулятор при розрахунку витрат на «із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії альтернативних джерел, крім приватних домогосподарств» застосував спеціальний відʼємник – видатки з державного бюджету на фінансову підтримку ДП «Гарантований покупець» в обсязі 20% від прогнозного виробітку «зеленої» електроенергії, у розмірі 10,528 млрд грн.

Раніше, 10 листопада, Українська асоціація відновлювальної енергетики зверталась до НКРЕКП щодо запобігання халатності під час схвалення проекту постанови НКРЕКП «Про встановлення тарифу на послуги з передачі електричної енергії НЕК «УКРЕНЕРГО» на 2022 рік». Як вказали в УАВЕ, підстави для врахування таких видатків з державного бюджету на фінансову підтримку «Гарантованого покупця» відсутні.

Також, у проєкті постанови про прийняття тарифу на передачу на 2022р враховано витрати НЕК «Укренерго» на сплату відсотків за «зеленими» облігаціями, плата за державну гарантію та за користування кредитами, у розмірі 1,764 млрд грн.

26.11.2021

Читайте також