search
close

Огляд ринку електроенергії 14-20.06.2021

Ринок двосторонніх договорів

Протягом 14 – 18 червня був прове­дений 41 аукціон електричної енергії. Найактивнішими ініціаторами були державні компанії ПрАТ «Укргідрое­нерго», ДП «НАЕК «Енергоатом», ПАТ «Центренерго».

Компанія «Енергоатом» продала на липень (1-31 числа) 2100 МВт «ба­зової» потужності по середньозваж­ним цінам в діапазоні від 1185 – до 1239,3 грн /МВт-год, а на серпень компанія продала 320 МВт базової потужності по 1203 грн /МВт-год. Проте, компанія не змогла продати жодного кіловату на липень за блоч­ними заявками 1-7, всі дні та 1-7, 24- 24, всі дні.

«Укргідроенерго» продала 44 МВт «бази» на третю декаду червня по 1130 грн /МВт-год, а «пік» на цей період компанія продала по 1271 грн/МВт-год. А вже на липень компанія реалізувала 100 МВт «бази» по 1154 грн /МВт-год. Компанія також змогла реалізувати 67 МВт потужості за блочною заявкою 8-23, всі дні (на 3 декаду червня)

Державна «Центренерго» змогла про­дати 84 МВт базової потужності (на пе­ріод від 16 по 30 червня) по цінам 1200 – 1240,9 грн /МВт-год.

В свою чергу, приватні компанії з хол­дингу ДТЕК продали базове наванта­ження за однією ціною. АТ «ДТЕК Захі­денерго» продала 70 МВт «бази» на 3 декаду червня по 1182,14; ТОВ «ДТЕК Східенерго» продала 80 МВт «бази» на 3 декаду червня по 1182,14; АТ «ДТЕК Дні­проенерго» продала 120 МВт «бази» на 3 декаду червня по 1182,14.

У всіх державних компаній спостеріга­лась велика кількість покупців на тор­гах – до 26 учасників.

Ринок «на добу наперед» та внутріш­ньодобовий ринок

За 13-19 червня на ринку «на добу на­перед» в торговій зоні ОЕС України було реалізовано більше 480 тис МВт-год. Зараз на цьому сегменті, як і на внутріш­ньодобовому ринку, існує тенденція до підвищення цін. Така ситуація виклика­на зменшенням пропозиції від генера­ції. Якщо на початку періоду, 13 червня, середньозважена ціна на добу на РДН в ОЕС становила 1317 грн/МВт-год, то вже наприкінці тижня вона підіймалась до 1480 грн/МВт-год. Водночас і піднялись обсяги реалізованої електроенергії – до 70-72 тис МВт-год щоденно.

Для Бурштинського острова характер­на стабільна ситуація, як з цінами, так і з обсягами. Загалом в цій торговій зоні за 13-19 червня було реалізовано майже 60 тис МВт-год, ціна трималася на рівні 1700 грн/МВт-год.

На внутрішньодобовому ринку змен­шились реалізовані обсяги за 11- 17 червня, але спостерігається тен­денція до збільшення цін. Зокрема, 16-17 червня середньозважена ціна становила 1439-1450 грн/МВт-год. Як заявляють деякі учасники ринку, гене­рація виставляє високі цінові заявки при високих заявлених обсягах. І в та­кому випадку, при неузгоджені цін між покупцем та продавцем, потрапляє на балансуючий ринок.

На ВДР в Острові БуТЕС за 11-17 черв­ня було реалізовано 320 МВт-год, се­редньозважена ціна підіймалась до 2003 грн/МВт-год.

НКРЕКП 16 червня підвищила мак­симальні граничні ціни на ринку «на добу наперед» та внутрішньодобовому ринку електричної енергії в торговій зоні ОЕС України, на «денні» години (07:00-23:00) – до 2655,99 грн/МВт-год, на «нічні» години (23:00-07:00) – до 1243,71 грн/МВт-год. Дія таких цінових обмежень розпочалася 18 червня. В Острові БуТЕС залишились прайс-кепи, що були прийняті раніше.

НКРЕКП збільшила прайс-кепи на РДН та ВДР в ОЕС України

НКРЕКП підвищила максимальні гра­ничні ціни на ринку «на добу напе­ред» та внутрішньодобовому ринку електричної енергії в торговій зоні Об'єднаної енергосистеми України, на «денні» години (07:00-23:00) – до 2655,99 грн/МВт-год, на «нічні» годи­ни (23:00-07:00) - до 1243,71 грн/МВт- год. Нові прайс-кепи діятимуть з 18 червня.

Відповідне рішення було прийнято на засіданні НКРЕКП 16 червня.

«З 18 червня 2021 року в Об’єднаній енергетичній системі України на рин­ку «на добу наперед» і внутрішньодо­бовому ринку діятиме новий макси­мальний рівень граничних цін: вдень – 2 655,99 грн/МВт·год (без ПДВ), вно­чі – 1 243,71 грн/МВт·год (без ПДВ)», – йдеться в повідомленні «Оператора ринку».

Як повідомляє ExPro, до відповідного рішення НКРЕКП, на РДН та ВДР в ОЕС України діяли прайс-кепи на «денні» та «нічні» години – 2048,23 грн/МВт- год та 1228,94 грн/МВт-год відповід­но. В Бурштинському Острові гранич­ні ціни не змінились.

Як раніше повідомлялося, НКРЕКП 2 червня застерегла трейдерів та постачальників електроенергії від торгових операцій в результаті яких формується від’ємне сальдо, тобто торгівлі такими обсягами електрое­нергії, які не мають підтвердженого походження (виробництва або ім­порту); також регулятор запровадив санкції для компаній, які будуть фор­мувати від’ємне сальдо, – виключен­ня з ринку двосторонніх договорів на 7 або 30 днів (за повторне пору­шення). Під час засідання 2 червня Валерій Тарасюк, Голова НКРЕКП, за­значив, що підвищення прайс-кепів – це ринковий механізм для врегулю­вання проблем на ринку.

НКРЕКП затвердила звіт «Укренер­го» з оцінки достатності генеруючих потужностей в 2020р

НКРЕКП затвердила Звіт системного оператора «НЕК «Укренерго» з оцін­ки відповідності (достатності) гене­руючих потужностей в 2020р, який аналізує кілька сценаріїв розвитку української енергетичної системи.

Про це повідомив прес-центр «Укре­нерго», з посиланням на відповідне рішення Регулятора від 16 червня.

«НКРЕКП затвердила Звіт з оцінки відповідності (достатності) генерую­чих потужностей у 2020 році, розро­блений НЕК «Укренерго». Документ сформований на основі моделюван­ня та аналізу низки сценаріїв розвит­ку енергетики та економіки України та оновлюється щороку відповідно до Закону України «Про ринок елек­тричної енергії» та низки регулятор­них актів», – йдеться в повідомленні.

Як зазначають в ОСП, у перспективі ВДЕ мають частково замінити елек­троенергію з вугільних ТЕС, які за прогнозом до 2031 року зменшать свої обсяги виробництва електро­енергії на майже 12%. «Укренерго» прогнозує зниження темпів зростан­ня потужностей ВДЕ, від 16% у 2022р до 2,4% у 2031р.

Зокрема, оператор системи передачі вказує на необхідності у встановлен­ні щонайменше 1 ГВт високомане­врових потужностей та 0,5 ГВт систем акумулювання електричної енергії до 2031р.

«Водночас для максимізації виробни­цтва електроенергії з ВДЕ і відповідно максимального зменшення його об­межень доцільно будувати не менш 2 ГВт високоманеврових потужнос­тей», – зазначили в прес-центрі.

Також, «Укренерго» у відповідному звіті рекомендує надавати державну підтримку «зеленим» виробникам через проведення аукціонів з розпо­ділу квот підтримки виключно після розв’язання питання зняття обме­жень ВДЕ для забезпечення опера­ційної безпеки енергосистеми.

Міненерго приєдналось до Євроа­льянсу з чистого водню

Міністерство енергетики України приєдналось до Європейського альянсу з чистого водню (European Clean Hydrogen Alliance).

«Європейська Комісія визначила Україну одним з пріоритетних парт­нерів у майбутній водневій економіці Євросоюзу. Тому членство в Євро­пейському альянсі з чистого водню допоможе активізувати нашу роботу з пошуку потенційних партнерів для втілення проєктів з виробництва, транспортування, накопичення та споживання водню», – зазначив Ярослав Демченков, заступник міні­стра енергетики з питань європей­ської інтеграції.

Зокрема, завдяки участі в Альянсі, Міненерго буде брати участь у про­фільних заходах організації та отри­мувати інформацію про розвиток водневої енергетики у країнах ЄС.

Як зауважили в Міненерго, в Альянсі також йдуть розмови про інвестиції у інфраструктуру водневої економіки по всій Європі, обсяг яких може сяг­нути 430 млрд євро до 2030 р.

АМКУ оштрафував державні вугіль­ні підприємства на 2,3 млн грн

Антимонопольний комітет України оштрафував ДП «Держвуглепостач», ДП «Лисичанськвугілля» та ДП «Мир­ноградвугілля» сумарно на 2,3 млн грн за порушення законодавства про захист економічної конкуренції, а саме через нееподання або подання в неповному обсязі інформації АМКУ.

Відповідне рішення було прийнято на засіданні 11 червня.

«Оштрафовано ДП «Держвугле­постач» на 1 264 483 гривні за вчи­нення порушення законодавства про захист економічної конкуренції… Оштрафовано ДП «Лисичанськвугіл­ля» на загальну суму 809 678 гривень за вчинення двох порушень законо­давства про захист економічної кон­куренції… Оштрафовано ДП «Мир­ноградвугілля» на загальну суму 296 912 гривень за вчинення двох порушень законодавства про захист економічної конкуренції», – повідо­мив прес-центр АМКУ.

Як зазначили в АМКУ, «Держвуг­лепостач» не надав необхідну ін­формацію на вимогу державного уповновноваженого комітету, а «Ли­сичанськвугілля» та «Мирноградву­гілля» надали не в повному обсязі.

Міненерго представить нову мо­дель ПСО на наступному тижні – Галущенко

Міністерство енергетики предста­вить нову модель покладання спе­ціальних обов’язків на ринку елек­тричної енергії на наступному тижні (21-25 червня).

Про це 17 червня повідомив міністр енергетики Герман Галущенко під час виступу у Парламенті в рамках «Годи­ни питань до уряду».

«На наступному тижні ми предста­вимо новий проект ПСО на ринку електроенергії, що передбачає дифе­ренційований підхід до оплати елек­троенергії в залежності від категорій споживачів, що дозволить захистити соціально незахищені верстви насе­лення», – повідомив Галущенко.

Також, міністр енергетики зазначив, що для категорії споживачів, що спо­живають до 100 кВт-год планується встановити тариф на електроенергії, нижчий за чинний (1,68 грн/кВт-год).

22.06.2021

Читайте також