search
close

Міненерго виконуватиме свої міжнародні зобов'язання щодо "зеленої" трансформації, - Максим Немчинов

Україна виконуватиме свої міжнародні зобов’язання щодо модернізації енергогенеруючої галузі. На цьому наголосив заступник міністра енергетики Максим Немчинов під час «Decarbonisation Talks, vol.1: Інвестиції та технології, що замінять вугільну генерацію».

«Наскільки довго з нами залишиться зелено-вугільний парадокс, залежить від того, як працюватиме ринок електроенергії, чи будуть умови для інвестування у нову генерацію, нові технології. Чи запропонує держава механізм, щоб фінансувати нову генерацію, яка зможе замістити вугільну генерацію. На сьогодні це – під питанням», – зазначив заступник міністра.

Є два варіанти добитися скорочення викидів: провести екологічну модернізацію і забезпечити роботу блоків вугільної генерації у екологічно чистий спосіб або ж вивести ці блоки із експлуатації взагалі.

«Другий варіант для нас є неприйнятним, оскільки тоді у нас виникне великий енергодефіцит і загроза стабільності роботи усієї енергетичної системи. А це – втрата енергонезалежності та погіршення енергобезпеки», – додав Максим Немчинов.

Заступник міністра зазначив, що сьогодні у якості альтернативи вугільній генерації пропонуються газові блоки та використання водню.

«Вугільна галузь на сьогодні вже неефективна і такою вона є давно. Розраховувати у майбутньому на її подальшу збалансовану роботу ми не можемо. Але хочу зазначити, що дуже швидко відмовитися від неї не вийде. Ми розуміємо, що певний час вугільна генерація у нас ще зберігатиметься», – прокоментував заступник міністра.

18.06.2021

Читайте також