search
close

Ціна нафти Brent піднялася вище $75 вперше за 2 роки

Ціни на нафту продовжують рости, Brent торгується вище $75 за барель вперше за два роки на побоюваннях, що пропозиція на нафтовому ринку не зможе задовольнити зростаючий попит, передає «Інтерфакс».

Нафта подорожчала більш ніж на 40% з початку поточного року: відновлення економік США, Європи і Китаю після кризи, викликаної пандемією COVID-19, стимулює зростання попиту, незважаючи на збереження складної епідеміологічної ситуації в ряді інших регіонів світу. Відновлення туристичного попиту може привести до підйому ціни Brent до $100 за барель у наступному році, прогнозують експерти Bank of America.

Вартість серпневих ф'ючерсів на нафту Brent на лондонській біржі ICE Futures на 8:20 за Києвом у вівторок склала $75,09 за барель, що на $0,19 (0,25%) вище за ціну на закриття попередньої сесії. За підсумками торгів у понеділок ці контракти подорожчали на $1,39 (1,9%) – до $74,9 за барель. Ціна ф'ючерсів на нафту WTI на липень на електронних торгах Нью-Йоркської товарної біржі (NYMEX) склала до цього часу $73,63 за барель, що на $0,03 (0,04%) нижче підсумкового значення попередньої сесії. До закриття ринку в понеділок вартість цих контрактів збільшилася на $2,02 (2,8%) – до $73,66 за барель.

«Оптимізм щодо перспектив попиту зараз досить високий, і проблема нестачі поставок виходить на перший план», – зазначає засновник Vanda Insights Вандана Харі.

У центрі уваги ринку залишаються переговори щодо відновлення Спільного всеосяжного плану дій (СВПД) щодо іранської ядерної програми, однак результатів, які могли б привести до нарощування Іраном видобутку нафти, поки немає.

22.06.2021

Читайте також