search
close

Азербайджанський газ – нове потенційне джерело постачання газу в Україну

17 червня 2021, Київ – Споживання газу в Україні становить близько 30 млрд кубометрів на рік, з яких біля 20 млрд куб. м покривається за рахунок внутрішнього газовидобування, тож потреба в імпортному газі складає приблизно 10 млрд куб. м. Уже кілька років Україна імпортує газ з ЄС, але ми зацікавлені в подальшій диверсифікації джерел газу з метою посилення енергетичної безпеки. Одним з нових джерел постачання газу в Україну може стати Азербайджан.

Про це сьогодні, 17 червня, на Засіданні українсько-азербайджанської робочої групи щодо співпраці в енергетичній сфері повідомив начальник управління роботи з замовниками ОГТСУ Андрій Прокоф’єв.

«Ми дуже цінуємо співробітництво між нафтогазовими компаніями України й Азербайджану і зацікавлені в його розвитку. І що важливо – є зацікавленість з азербайджанської сторони розвивати можливості поставок газу в Україну», – зазначив Андрій Прокоф’єв.

На сьогодні транспортування природного газу в Україну з Республіки Азербайджан можливе через територію Туреччини і далі – через Трансбалканський трубопровід.

Оператор ГТС України в серпні 2020-го на замовлення своїх клієнтів вперше здійснив реверсне транспортування газу Трансбалканським газовим коридором – з Греції через ГТС Болгарії та Румунії в Україну, що продемонструвало технічну здатність Транcбалканського маршруту.

Зазначимо, що з 2020 року функціонування точок міждержавного сполучення України і європейських країн відбувається відповідно до вимог Третього енергетичного пакету ЄС із забезпеченням вільного доступу третіх сторін до потужностей через аукціони.

«Оператор ГТС України продовжує співпрацювати з партнерами з Румунії та Молдови над розвитком транспортування природного газу Транcбалканським маршрутом з метою збільшення потужності імпорту, що забезпечить ще кращі умови розвитку співробітництва з азербайджанськими партнерами», – додав Андрій Прокоф’єв.

 

18.06.2021

Читайте також