search
close

Євросоюз готовий постачати електроенергію в Україну у разі гострого дефіциту - К.Сімсон

Країни Європейського Союзу готові постачати електричну енергії до України у разі виникнення в нас гострого дефіциту. Поки дозволені обсяги поставок обмежені потужностями для торгівлі, погодженими в рамках європейської енергомережі ENTSO-E, проте в Європі працюють над збільшенням цього ліміту.

Про це заявила в інтерв’ю УНІАН Єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон.

«У нас є необхідні передумови для цього. Перший крок був зроблений ще в березні, коли ми за два тижні синхронізували українську енергомережу з мережею континентальної Європи, у чому багато хто сумнівався. У цій системі електроенергія може передаватися в обох напрямках. Це означає, що Україна може як експортувати, так і імпортувати електроенергію з ЄС. Очевидні країни, які могли б продавати електроенергію Україні, – це, звичайно, її найближчі сусіди. Обсяги, які вони можуть надати, обмежені потужностями для торгівлі, погодженими в рамках європейської енергомережі ENTSO-E. Ми продовжуємо дуже тісно співпрацювати з ними, щоб збільшувати цей ліміт», - вказала Кадрі Сімсон.

Як вказала Кадрі Сімсон, під час мого майбутнього візиту до Києва вона обговорить з міністром Германом Галущенком та з енергетичними компаніями питання щодо підтримки енергетичного сектору.

«Існують також інші сфери, де ми надаємо фінансову, технічну та політичну підтримку – ядерна безпека, торгівля електроенергією та забезпечення достатнього постачання газу та палива», - додала Кадрі Сімсон.

В ExPro повідомляли, що українські компанії вже активніше імпортують електроенергію зі Словаччини.

01.11.2022

Read also