search
close

Греція витратить 2 млрд євро на субсидії з оплати електроенергії

Греція витратить майже 2 млрд євро на субсидування рахунків, що ростуть, за електроенергію у вересні, оскільки ціни на енергоносії продовжують зростати по всій Європі. Греція минулого року запустила програму субсидування домогосподарств та підприємств, оскільки серйозна енергетична криза призводить до різкого зростання цін.

Держава покриє 94% збільшення рахунків за електроенергію для більшості домогосподарств наступного місяця, а найбідніші матимуть майже 100% підтримку, заявив у телевізійних коментарях міністр енергетики Костянтинос Скрекас. Малий та середній бізнес покриє 89% підвищення, а фермери – до 90%.

Загальна вартість субсидій у вересні становитиме 1,9 млрд євро в порівнянні з трохи менше 1,14 млрд євро в серпні, сказав він, передбачаючи «зиму, повну проблем та труднощів з погляду адекватності постачання та цін на енергоносії».

Система субсидування фінансується з національного бюджету, спеціального фонду переходу до енергетики та з липня – за рахунок податку на виробників електроенергії. За оцінками Скрекаса, механізм оподаткування надлишкових доходів виробників приніс споживачам вигоду у розмірі 1 млрд. євро.

З 25 липня електропостачальні компанії Греції зобов'язані інформувати клієнтів про ціни наступного місяця, а споживачі можуть за бажання безкоштовно міняти постачальників.

22.08.2022

Read also